• Best Of:

 • Advertisements

Si noi avem drepturi in trafic, si ni le aparam

Am vazut pe site-ul unei scoli un articol pe subiectul zilei mondiale a protectiei animalelor de laborator si comentariul unui elev, pe care il redau mai jos:
“Mie nu imi place ca o sa moara animalele folosite la experimente…Dar asta este lumea….Nu o poti schimba..”
M-a surprins fatalismul declaratiei venind de la un copil aflat la varsta in care ar trebui sa se simta pregatit sa schimbe lumea sau macar sa incerce sa o faca.
I-am raspuns incercand sa ii explic faptul ca lumea asa cum o cunoaste el, a fost schimbata de oameni care au crezut in propriile forte si de cele mai multe ori lumea a fost schimbata in bine, desi sunt mai cunoscute in istorie, poate, exemplele negative.
Astazi, GGL mi-a trimis un link catre un articol foarte interesant pe tema care ma interesa de mult insa ma (impacteaza) intereseaza de acum doua saptamani de cand mi-am cumparat bicicleta.
Articolul care m-a determinat sa scriu se gaseste aici si prezinta doua puncte de vedere: al unui redactor sef la Automarket.ro si al unui mecanic de biciclete.
 
M-a enervat la culme atitudinea d-lui (mare) Mester de la automarket care a declarat sus si tare ca Bucurestiul nu e loc pentru biciclete, ca infrastructura, ca soferii, ca nu mai stiu ce, fac din Bucuresti un mare bau-bau care va inghiti intr-o clipita orice posesor de bicicleta care ar indrazni sa iasa pe strada.
Omul lucreaza in domeniul auto, si eu la fel, dar asta nu inseamna ca ar trebui sa fiu asemenea lui, sa imi iau masina si sa poluez doar doar va iesi industria auto din criza.
In loc sa fie rezonabil si de bun simt in declaratii, omul asta vine si ne spune ca in Bucuresti nu prea e loc nici de pietoni si masini, deci noi, biciclistii sa facem bine sa ne luam gandul. Sunt convinsa ca daca ar fi lasat sa ii continue rationamentul omul ar ajunge la concluzia ca dintre masini si pietoni ar fi cazul sa renuntam la traficul pietonal, sa mai largim o strada, sa mai cumpara niste masini de la automarket.ro iar pentru biciclete sa ne construim noi, outsiderii, un alt oras.
 
Nu va mai spun ce frumos vorbeste si ce bine argumenteaza teoria lui sub sloganul “vreau Bucuresti pentru biciclete, nu biciclete pentru Bucuresti”, slogan bine gandit dar prost argumentat, ca puteti sa ii cititi discursul urmand linkul de mai sus.
 
Domnul Mester ne spune sa asteptam un Bucuresti bicycle-friendly nu sa ni-l facem singuri, asa cum am facut si pana acum si cum ne invata oamenii care au initiative laudabile cum e bikewalk-ul, 1 mai cu bicicleta la mare  sau fetele de la Velobello .
El ne indeamna sa sta cuminti acasa si sa asteptam schimbarea, asa cum asteptam si autostrada Transilvania.
 
De ce va vorbesc atat despre exemplul negativ cand in paralel cu el, Ionut Leonte are un discurs frumos si de bun simt in care povesteste cum s-a obisnuit Bucurestiul cu bicicletele si cum nu trebuie sa ne temem sa iesim in trafic fiindca soferii bucuresteni au invatat sa ne respecte iar cei care nu au invatat fie vor invata fie sunt cazuri irecuperabile de proasta crestere.
 
Un articol interesant pentru care ii multumesc lui GGL din nou.
 
Interesant fiindca prezinta viziunea ingusta si orientata pe profit a unui om din partea caruia ne asteptam la mai mult decat din partea unui elev de generala, exemplul tipic de om opus schimbarii in ciuda varstei si a pozitiei pe care o ocupa.
 
Interesant fiindca prezinta in paralel povestea lui Ionut Leonte despre un Bucuresti pe care il schimbam prin fiecare iesire cu bicicleta, prin fiecare ocazie in care ne impunem in trafic amintindu-le soferilor nervosi ca avem drepturi si cerem sa ne fie respectate.
 
Nu mai e de multa vreme Bucurestiul un mic Paris si nu va fi poate niciodata raiul bicicletelor, insa e orasul nostru si sta in puterea noastra sa ii schimbam in prima faza pe cei care il locuiesc si in timp, poate, si infrastructura.
 
Cam atat am avut sa va spun. Mi-a trecut si supararea amintindu-mi ca mine dupa amiaza o sa ajung acasa si o sa imi scot bicicleta pentru o plimbare si o sa chem si cativa prieteni sa ma insoteasca, ceea ce va doresc si voua.
 
Advertisements

5 Responses

 1. Vezi că nu există verbul “a impacta”, dar poţi să zici “a avea impact” în schimb.

  Am uitat sp-ţi zic: check out the poll. Nu mă surprinde atât rezultatul cât procentele. Înafară de asta mai e un comentariu foarte interesant scris de un cititor din Tel Aviv acolo.

  Referitor la făcut loc mai mult pentru maşini, au experimentat americanii deja cu asta, doar nu degeaba işi fac preţul petrolului cu bâta de baseball. Însă ei au infrastructură. Chiar şi aşa, la orele de vărf în oraşele mari e sufocată infrastructura. În Europa s-a mers mai mult pe transport în comun şi biciclete şi e mai ok. Nu că americanii n-ar avea, doar că nu le folsoesc atât de des. Cu toate astea chiar şi ei au oraşe mai bicycle friendly, de exemplu Portland, Oregon. Bucureştiul e vax pe lângă New York în privinţa traficului rutier, deci Meşter să facă bine să-şi ţină gura. Mai bine îndreptaţi lucrurile din timp înainte să ajungeţi în situaţia în care e acum New York-ul. Ceea ce spune Meşter e o utopie. Dacă nu există biciclişti, atunci nu există nici motiv pentru infrastructură pentru biciclete! The revolution is going to take place on two wheels and it won’t be motorized. Dacă Meşter vă îndeamnă să staţi cuminţi acasă ca să aibă el la cine-şi vinde revista, eu vă îndemn să vă îmbrăcaţi în haine cât mai flourescente şi să vă băgaţi drept în inima traficului bucureştean. Nu vând nici haine flourescente, nici biciclete, doar mă folosesc la rândul meu de ele.

  Singura problema pe care o văd eu la bucureşteni (şi pe care tu nu o ai) este că aveţi tendinţa să show off cu diverse bicilete scumpe. Vă reamintesc că bicileta este doar un dispozitiv acţionat de forţa propriilor voştri muşchi, dispozitiv menit să vă transporte din punctul A în punctul B. E bună atâta timp căt vi se potriveşte şi îşi realizează menirea. Bicicleta NU este accesoriu vestimentar!

  Like

  • Ai dreptate, my bad. Pe la mine la serviciu se foloseste des si cu multa convingere asa ca nici nu mi-am dat seama ca nu exista, inca…

   In privinta bicicletelor de show off, trebuie sa recunosc, am fost foarte tentata sa imi cumpar una foarte frumoasa de la Decathlon dar am ales una practica in urma recomandarilor prietenilor.

   Like

   • Ah, nu vorbesc de Decathlon. Aia fac biciclete relativ ieftine si bunicele. Vorbesc de Electra, Parshley, Johnny-Loco si alte marci mai mult sau mai putin de fite. Ai sa le mai vezi prezentate ocazional aici. Sau de aici se mai pot cumpara unele. Altele se comanda din strainantate, daca chiar vrei sa fii foarte exclusivist. Eu nu dau doi bani pe prostiile astea.

    Like

 2. ”sa aratam soferilor ca existam in trafic si avem si drepturi” ziceam intr-un text, si cineva imi raspundea in necunostinta de cauza ”din cate stiu eu, nu aveti niciun drept in trafic – doar dreptul de a traversa strada cand e verde. in rest… aveti cam aceleasi drepturi ca orice pieton”.

  Sper ca persoana respectiva nu avea permis de conducere (daca ar fi avut ar fi trebuit sa stie mai bine), dar ideea e ca dupa ce i-am argumentat contrariul, si altii au sustinut ceea ce spuneam, persoana respectiva a invatat ceva si si-a schimbat parerea.

  Educatia e un lucru important, si putem sa contribuim si noi cumva la asta – prin ce scriem pe blog, prin ce facem etc. Si cineva ar putea invata ceva si ar evolua, schimband ceva in bine la felul in care vede el lucrurile, si cu asta, si ceva in jur…

  Pentru ca de multe ori nu e vorba de rea vointa, ci doar de nestiinta.

  Intre timp, sus in sa, primii la semafor, primii la destinatie.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: