• Best Of:

  • Archive

  • Advertisements

The Dark Tower II – The Drawing of the Three

 
A fost odata un pistolar visat de un pusti din Maine intr-o sala veche de cinema in care vazuse prea multe filme cu cowboy. Pe pusti in chema Stephen King si citise prea multe carti de Tolkien si cum am spus, vazuse prea multe filme cu Eastwood.
Adolescentul de care va povestesc a vrut sa scrie o altfel de istorie a unui altfel de pistolar si l-a creat pe Roland din Gilead pe care l-a purtat zeci de ani ( in roman si in afara lui) prin lumi diferite si intamplari fantastice in cautarea Turnului Negru, o axa intunecata a lumii, una care tine legate milioanele de realitati si lumi paralele. Un turn aflat in declin din cauza fortelor raului care au facut lumea lui Roland si timpul in care acesta s-a nascut sa mearga mai departe. A nu se confunda notiunea de “moving on” cu progresul fiindca universul/ universurile tinute in frau de Turnul Negru se destrama usor usor asemenea  urzelii unei bucati de material intinsa la extrem. 
Portiunile cele mai afectate ale urzelii unei lumi au devenit atat de subtiri incat se poate aluneca dintr-o lume in alta prin mlastinile mortale de timp topit si amestecat cu spatiu numite “thinnies”.
 
Povestea incepe cu Pistolarul alergand in urma omului negru prin desert dar despre inceputuri v-am povestit deja aici.
Al doilea pas si volum al povestirii se deschide cu imaginea lui Roland zacand pe o plaja, la putin timp dupa noaptea de cativa ani care a durat cat discutia lui cu omul in negru.
Roland e atacat de “lobstrosities” fiinte marine care ies din mare la apus si isi pierde in confruntarea cu un astfel de monstru trei degete de la mana dreapta, o tragedie pentru eroul care traieste ” the way of the gun”.
Rana se infecteaza si pe tot cuprinsul volumului doi, Roland se lupta cu infectia dar si cu viitorii sai prieteni pe care trebuie sa ii “extraga” din propriile lumi… (the drawing of the three)
 
Primul din cei trei e Eddie, omul cu o maimuta in spate, maimuta care este personificarea heroinei, drogul care a pus stapanire pe tanarul de nici 25 de ani din lumea noastra, anii 70.
Roland, ajunge la cei trei prin intermediul unor usi pe care le gaseste pe rand pe plaja.
Prima il duce in mintea lui Eddie care se intorcea, in avion, spre New York, cu un transport de droguri. Roland il ajuta sa treaca de vamesi nedetectat, luand incarcatura de droguri cu el, prin usa, dar faptul ca Eddie a fost oprit la vama ii ridica semne de intrebare sefului sau, mafiotul care l-a fortat sa faca trafic de droguri.
In final Eddie ajunge cu Roland, de data asta in persoana si nu doar in mintea lui E, in biroul traficantului pe care il ucid, impreuna cu intreaga lui aramata de gorile.
Henry, fratele mai mare al lui E moare datorita excesului de droguri si Eddie se trezeste luat din propria lume, in care nu mai avea oricum pe nimeni si nimic si adus in lumea lui Roland, pe plaja stapanita de lobstruozitati.
Roland se trateaza cu un antibiotic luat din baia mafiotului iar Eddie se lupta cu dependenta cateva saptamani, pana cand fiecare sfarseste prin a-si invinge demonii.
 
Cei doi sunt departe de a fi prieteni, inca, insa isi continua calatoria catre cea de-a doua usa de pe plaja, ce a “Doamnei Umbrelor”.
Usa il poarta pe Roland in anii 60 in mintea unei tinere afro-americane aflata in scaunul cu rotile. Tanara, o bogata mostenitoare se confrunta cu handicapul ei, cu rasismul specific anilor 50 60 dar si cu un demon necunoscut. In mintea tinerei, fara macar ca ea sa stie, coexista doua personalitati aflata la poluri opuse.
Odetta, tanara mostenitoare educata si Detta Walker, un demon de femeie care ii uraste pe albi si lumea in general.
Este din nou datoria lui Roland sa o “extraga” pe eroina din lumea ei si sa o aduca in a lui si mai mult de atat sa faca in asa fel incat cele doua personalitati contradictorii sa devina constiente una de cealalta si se se accepte, formand un tot, o singura persoana completa.
A treia usa este cea catre Moarte, dar nu a lui.. Este usa catre lumea lui Jake( anii 80) acelasi NewYork cu al Odettei si al lui Eddie dar mai tarziu…
Jake este eroul din primul volum, baietelul intalnit in desert.
Aici, Roland intra in mintea ocigasului lui Jake, cel care il impinsese in fata masinii si il ucisese, de acolo fiind adus in desert.
Evident, Roland il opreste pe ucigas sa il impinga pe Jake in fata masinii. Mai apoi, realizeaza ca acesta( ucigasul) era cel care o impinsese si pe Odetta in fata metroului care o lasase fara picioare si ca mai mult de atat, era cel care, atunci cand aceasta era o fetita, ii aruncase o caramida in cap, moment din care in mintea ei rasarise malefica Detta W.
Roland il face pe ucigas sa se arunce in fata metroului si se intoarce prin usa catre lumea lui, obligand-o pe Detta sa se confrunte cu Odetta.
Din confruntare se naste Susanah, cea care insumeaza calitatile celor doua personaje, si de care Eddie Dean este deja indragostit.
Roland a reusit sa obtina din lumea lui Jake gloante precum si pretioasele antibiotice care il vor ajuta sa scape de infectie.
Cei trei isi reiau drumul in vreme ce Roland devine tot mai framantat.
De ce?
Sa recapitulam:
Roland il intalneste pe Jake in desert unde Jake ajunsese dupa ce fusese ucis. Cei doi isi continua drumul in urma omului negru pana ce Jake moare, prabusindu-se in gol si spunandu-i lui Roland ca “mai sunt si alte lumi”
Roland calatoreste in timp si impiedica uciderea lui Jake ceea ce anuleaza in intregime cele traite cu Jake.
Pentru Roland Jake exista dar nu exista, la fel se intampla si cu Jake, care nu poate scapa de senzatia ca trebuia sa fie mort.
In mintile celor doi se amesteca doua istorii contradictorii si ambii se afla in pragul nebuniei.
Jake este cel care trebuie sa gaseasca o cale din lumea sa catre cea a lui Roland. In drumul catre portalul dintre lumi Jake are parte de intamplari care ii pun la dispozitie informatii si instrumente de care va avea nevoie mai tarziu. Astfel, va lua doua carti dintr-o librarie, una cu ghicitori si alta cu povestea unui trenulet nu chiar atat de vesel…
Apoi, va ajunge pe un teren abandonat din milocul orasului, teren pe care creste un tradafir deosebit, unul care pare a fi universul insusi, extrem de frumos si delicat dar amenintat de un pericol teribil…
Portalul catre lumea pistolarilor ( caci acum sunt trei) se afla intr-o casa abandonata. Intrand in casa, Jake realizeaza ca insasi casa era paznicul portalului si ca aceasta incearca sa il inghita. Este salvat de Roland si adus in lumea acestuia din urma.
Cei trei au fost “extrasi” si cam pe aici se termina cel de-al doilea volum, “the drawing of the three”.
 
In stilu-i caracteristic, Stephen King se joaca in seria Turnul Negru cu multe concepte si artificii care imi sunt dragi, de la cel al timpului si al interventiei in trecut cu urmarile devastatoare asupra prezentului, la incredibilele legaturi dintre pesonaje puse sub semnul lui Ka, care este nimic altceva decat binecunoscuta karma care face ca oameni si intamplari cu rol secundar sa lege personajele principale aduncandu-le in acelasi timp si in aceeasi poveste.
La sfasitul celui de-al doilea volum avem un “ka-tet”, adica un grup de prieteni legati de soarta, cateva fragmente de istorii personale care se vor completa in timp si foarte multe intrebari si mistere.
 
To be continued 🙂
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: