• Best Of:

  • Archive

  • Advertisements

Apuseni 2010 – Lumea Pierduta si Groapa de la Barsa

 

In a patra zi am fost lenesi, adica ne-am trezit tarziu, am mancat si mai tarziu si abia spre pranz am urcat in masina ca sa dam o fuga pana la cabana Cetatile Ponorului, de unde porneam in Circuitul Lumea Pierduta.

Traseul incepe din stanga cabanei, merge pe un drum forestier care duce in Padis, duce la Izbucul Ursului ( zis si al Iepurasului)

dupa care trebuie sa te intorci cateva zeci de metri pentru a gasi, in dreapta drumului ( stanga acum, fiindca te intorci) Izbucul Rece

si traseul spre Lumea Pierduta, traseu care incepe cu o poteca ingusta, printre tufisuri si copaci care te duc cu gandul la Jurassic.

Nu ati inteles nimic din descriere, stiu, asa ca o sa incerc sa gasesc o harta si daca nu, ramane sa va desenez traseul ( rugati-va sa gasesc o harta fiindca nu prea ma pricep la desen).

Ah, o descriere mai coerenta a traseului si cateva imagini care ma fac sa imi doresc sa ma apuc de alpinism gasiti aici .

La nici o suta de metri dupa intrarea in traseu urmeaza o intersectie. In stanga se merge spre Avenul Pionierilor, Av. Acoperit si in dreapta, spre Gemanata si Av Negru.

Am mers in stanga, spre Av Acoperit, in care, noi fetele, am coborat si am iesit, cu greu ( prea multa zacusca, parerea mea)

si ne-am continuat drumul spre Av Pionierilor, care nu prea ne-a impresionat ( il ratasem anul trecut) dupa care a urmat avenul Gemanata, cu siguranta cel mai inspaimantator.

Am zabovit cateva minute langa aven incercand sa il surprindem astfel incat sa intelegeti de ce ne-a impresionat, insa am fost facuti sa plecam de un alt grup de « turisti » care se distrau stand foarte aproape de marginea avenului, atat de aproape incat ne aminteau de alt nefericit vazut in cadere libera la pestera lui Ionele.

 Am ales sa ne vedem de drum fara sa ii apostrofam fiindca eram mai multi si mult prea siguri pe ei si inconstienti, ca sa ne asculte sfaturile, dar nici nu doream sa asistam la alta intamplare trista.

 

Avenul negru este, bineinteles, negru si adanc dar nu se vede atat de bine ca Av Gemanata, asa ca nu am pierdut prea multa vreme dandu-i tarcoale ci am revenit la o poteca, care ne-a scos in drumul forestier ce duce de la Cetatile Ponorului spre Casa de Piatra.

In scurt timp eram la masina si dupa un mic popas la Cornelus Mol ( gogosi and Coca Cola) am pornit spre intrarea in traseul Groapa de la Barsa.

Am gasit aici o descriere draguta a traseului, in sens invers decat l-am facut noi.

Noi am intrat in traseu de pe drumul de masina care leaga Padisul de Glavoi, am urcat o coasta si am coborat apoi in intersectia in care se afla Avenul Ghetarului de la Barsa, am facut stanga si am ajuns la Taul Negru ( care ne-a dat fiori fiindca e negru si pare ca sub oglinda lui intunecata dorm sau poate pandesc balauri),

 am ratacit prin zona cu tot felul de formatiuni ciudata si numerose intrari in pesteri si am mai mers putin, pana am gasit Pestera Neagra, in care ne-am aventurat putin.

Era aproape ora 19 si nu ne era prea confortabila ideea de a rataci pe traseu dupa caderea intunericului asa ca am ales sa renuntam la Focul Viu si sa facem cale intoarsa.

Dupa ce am iesit din padure, am ajuns intr-o poiana minunata, scaldata in cea mai calda si frumoasa lumina posibila, asa ca am facut un ultim si lung popas in care am stat la soare, ne-am tavalit in iarba, am facut poze si am depanat « amintiri din copilarie ».

 

Cand a inceput sa se faca frig ne-am adunat, unii pe altii, de prin poiana, si am plecat spre casa fiindca a doua zi ne astepta un traseu nou pentru toata lumea si destul de dificil : Cetatile Radesei si Cheile Somesului Cald.

S’am incalecat pe-o sa, si v-am spus povestea mea despre o zi neagra, nu fiindca nu ar fi fost frumoasa dar a fost plina de pesteri, avene, si pana si un tau, toate negre si, trebuie sa recunosc, destul de scary.

Mai multe imagini in albumul de pe Picasa.

Advertisements

One Response

  1. Ar fi fost o zi neagra dacă cadea unul dintre turişti în aven.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: