• Best Of:

  • Archive

  • Advertisements

Cheia succesului

Este ferma mea convingere ca rolul reuniunilor de clasa este acela de a te pune la curent cu ce mai fac fostii colegi si nu la modul interesului decent si generat de catre prietenie ci de genul curiozitatii oarecum morbide.

Cand ajungi la varsta primelor reuniuni de clasa se pare ca tot ce conteaza e nu neaparat unde lucrezi si mai degraba ce masina ai si, cel mai enervat detaliu, daca te-ai insurat/ maritat.

Te intalnesti o data la cinci ani cu un coleg:

Buna, (oare cum il cheama pe colegul asta?). De cand nu ne-am mai vazut, ce mai faci?

-Bine, uite, ma plimb prin oras. Tu ce faci? Te-ai maritat?

Ca te intalnesti intamplator pe net sau pe unele din numeroasele platforme de socializare la moda, interesul referitor la starea civila se face simtit in primele 4 schimburi de fraze de complezenta.

Ce faci? Te-ai maritat? Nu? Si nu ai de gand ? Prieten ai? Pai si de ce nu….                    

Ca nu vreau nu e un raspuns valid. Cum sa nu vrei? Pai toata lumea asta vrea, e incununarea unei vieti, sa te mariti si sa faci copii.

Nu vezi ca toate colegele s-au maritat si au si copii, constata cu tristete o fosta colega nefericita in ipostaza de femeie nemaritata de parca s-a trezit pe ultimul loc in cursa pentru bunastare casnica si procreere dupa o viata in care a fost premianta in toate celelalte domenii.

Draga mea, i-as spune, abordezi gresit problema, mai precis cu aceeasi incrancenare neproductiva cu care abordai invatatul in scoala. Cu abordarea asta usor disperata, un sot e mai greu de obtinut decat o nota de zece, in generala, pe vreme cand oricum te ajuta mama la teme.

Imediat dupa starea civila urmeaza in lista de interese ocupatia. Mai lucrezi la X? Stii cumva, se mai fac angajari? Sunt somer, fratele meu a terminat, am  prietena care….

Nu stiu daca mi se intampla doar mie, poate e din cauza ca am lucrat in recrutare dar din zecile de fosti colegi cu care am comunicat, la abordarea lor, am trecut prin urmatoarele etape ale conversatiei:

salut/ urari de La Multi Ani fiindca se intampla sa ma sune de ziua mea

interogare stare civila si planuri de nunta ( what the heck?)

miezul problemei: ma poti ajuta sa ma angajaez, sa imi angajez sotia, fratele, etc.

Multumesc mult, ne mai auzim (te mai sun daca mai are cineva nevoie de un loc de munca)

Presupun ca acum v-ati astepta la o concluzie a scurtei mele povestiri. Tot ce va pot oferi e motivatia din spatele acestei scrieri.

Partial, am ales sa scriu despre subiectul asta fiindca o prietena a avut de curand reuniunea de clasa cu colegii de generala si mi-a confirmat, ulterior, ce ii prezisesem ca va urma.

Toata treaba a fost o defilare de toalete fitzoase si de evaluare a succesului in viata in functie de banii, proprii sau ai sotului obtinut intre timp.

Cine a slabit, cine s-a ingrasat, cine “a ajuns bine” si cine a ajuns rau. Cine parea facut sa reuseasca si cine a dat chix, al caru sot e urat si carui sot e sarac.

 Al doilea motiv din spatele textului e o lunga lista din messenger cu fosti colegi care m-au conectat exclusiv sa ma intrebe de un loc de munca si care, ulterior, nu mi-au mai adresat nici macar un cuvant.

O fi din cauza ca nu sunt prea comunicativa, mult mai probabil e din cauza ca sunt oameni cu care nu am impartit niciodata mare lucru, in afara de o sala de clasa si poate, ocazional, teme.

Sa ii sterg din lista? Sa ii las acolo in asteptarea zilei in care voi putea sa le raspund afirmativ la intrebarea care ii framanta, singura cu care sunt capabili sa aprecieze succesul sau insuccesul cuiva in viata?

Ce ar trebui sa fac?

P.S Acest entry nu este despre prietenii din liceu, acei prieteni care in ciuda distantei, in kilometri sau in stil de viata, gandire, etc, au ramas apropiati, si la care poti gasi suport, un sfat sau un gand bun, atunci cand ai nevoie.

Advertisements

One Response

  1. Da, şterge-i din listă. Numai ocupă spaţiu degeaba. Eu fac periodic curat în listă. Criteriul este că şterg oamenii care nu zic nimic sau pe cei care zic doar când au nevoie de ceva.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: