• Best Of:

 • Advertisements

“Forumistii”

 Recunosc, fie si numai cuvantul imi provoaca fiori (din cei neplacuti, pentru cine avea dubii). V-am tot amenintat cu un entry dedicat acestei specii electronice de comentatori si am ezitat, fiind un subiect greu de tratat si descris pe scurt.

Iata ca a sosit timpul sa va povestesc ce si cum, din perspectiva mea, mai nou, de victima a asalturilor unui om cu prea mult timp liber si prea putina ratiune.

Dar sa purced la povestit, asa cum e firesc, cu inceputul.

Cred ca in 90% din cazuri initiativele creatorilor de forumuri au fost bune, dar s-au lovit, in mod fatal, de factorul uman transformat in forumist infocat.

Forumistul de care amintesc eu e cel cu idei fixe si putine, cel in fata caruia argumentele trec mai lin decat fulgii de zapada, el e detinatorul adevarului absolut, e persecutat si neinteles de oamenii cu bun simt care incearca sa ii explice si propriul punct de vedere.

Forumistul e obtuz si nu foarte inteligent insa detine un arsenal de arme de temut: E anonim, si asta ii sporeste curajul si nesimtirea; stie mai multe cuvinte urate decat ti-ai putea imagina, e perseverent, are mult timp liber la dispozitie si pareri ferme despre tot si toate, putand emite sentinte( fiindca atat de fixe si de “perfecte” sunt opiniile sale) cu o nonsalanta de invidiat (sau poate nu).

 Termenul de forumist este unul impropriu, desemnand o minoritate, chiar daca una virulenta, in fata careia, majoritatea oamenilor bat in retragere.

Cateva exemple: site-urile de fotografie si forumurile lor, articolele de pe 9AM ( majoritatea stupide si penibile), pana si forumurile site-urilor pe care adminii fac treaba buna si incearca sa tina situatia sub control, cenzurand ce se poate.

 Oriunde apar mai mult de trei comentatori, unul se va dovedi a fi forumist convins, si se va manifesta cu injuraturi (cea mai joasa speta) sau cu injurii voalate.

Daca e un articol despre muzica o sa apara un forumist innebunit dupa manele care o sa il injure pe Salam fiindca Guta “e mai tare”,  daca articolul e pe teme istorice o sa apara un adept al teoriilor conspiratiei sa spuna cum ne spala noua creierele americanii sau evreii sau mai stiu eu cine.

Daca e un articol cu vagi teme nationaliste o sa vina un emigrant de acum 20 de ani sa ne injure ca suntem romani prosti si o tara de toata jena, si ca ne meritam soarta de care el/ ea s-a dezis.

 Am crezut multa vreme ca atitudinea asta, agresiva si complet exagerata este ceva tipic romanesc, greseala mea. Am vazut apoi ca pe orice site, pana si pe youtube sau failbook, orice schimb de impresii intre mai multe persoane sfarseste prin a degenera ajungandu-se la jigniri si injuraturi de toate felurile.

 Forumistii exulta in astfel de situatii. Isi obtin doza zilnica de adrenalina si putere jignind necunoscuti, hartuind necunoscute, dovedindu-si cat sunt de destepti sau priceputi la injurat in limba materna si nu numai.

 Trecand peste problemele psihice evidente ale unor astfel de personaje exista si oameni pentru care comunicarea se rezuma la a fi cel care spune ultima injuratura.

 Nu ar fi frumos daca am sti sa ascultam, sa primim dar sa si oferim critici fara sa le tratam ca pe niste jigniri? Nu ar fi minunat daca am fi capabili sa initiem un dialog in termeni cordiali si sa nu transformam orice schimb de impresii intr-o lupta?

Parerile pro si contra sunt binevenite si incurajate in orice comunitate de bun simt atata timp cat se mentin in limita decentei. Problema “forumistilor” e aceea ca nu au limitele respective, au doar idei fixe si emotii puternice, au agresivitatea latenta care se revarsa cel mai usor online, acolo unde sunt anonimi si pot lovi fara  teama.

 Un om normal poate sa accepte un lucru/ fapt care nu ii face placere, un forumist il va blama din prima si il va injura pe cel care emite respectiva idee.

 Inca un criteriu util in identificarea unui “forumist”: daca un om normal descopera un articol sau un autor care nu ii place isi da sau nu cu parerea pe subiectul respectiv, cu decenta daca alege sa se exprime, si apoi isi vede de drum.

 Un forumist care descopera un subiect sau autor deranjant ( din punctu-i de vedere) va comenta, va jigni, va ataca. Va reveni sa vada efectele spuselor sale, va mai gasi, neincurajat, ceva de spus, va insista indiferent ca ii vor spune 100 de oameni ca e nebun sau nu va fi bagat in seama.

Lipsa de raspuns i se pare o rautate, un altfel de atac la importanta-i persoana, il va intarata mai rau decat un raspuns fiindca el e fericit doar cand cel atacat se coboara la acelasi nivel.

 Numai un forumist va posta zeci de comentarii fara sens doar ca sa fie deranjant, numai el poate sa afirme nonsalant ca nu isi va opri atacurile fiindca dispune de tot timpul si toata energia din lume, pe care si le consacra victimei sale.

 Trebuie sa recunosc, ma sperie forumistii. Online, disputele lor stupide sau argumentele lor tradand viziuni inguste sau idei inghitite de-a gata de la parinti poate la fel de afectati, pot parea amuzante. Cred insa, ca acestia sunt oamenii care ajung sa distinga cel mai greu intre realitatea virtuala si cea de toate zilele.

Pasiunea si energia investite in atacurile lor furibunde sau hartuielile prostesti ma fac sa cred ca ei sunt cei mai dispusi sa mute conflictele astea stupide in viata de zi cu zi.

Bineinteles, in 90% din cazuri, agresorii online sunt in timpul zilei, oameni mici, plini de frustrari si tematori, fara prieteni, familii, fara vieti. Ma tem de ceilalti 10%, cei care urasc atat de tare tot ceea ce nu inteleg sau nu accepta, ceea ce nu pot avea, din varii motive, incat pot gasi curajul de a-si depasi lasitatea si de a ataca ziua, la colt de strada.

 In fiecare dintre noi zace un monstru, se spune, parca. Prin invelisul personajelor virtuale ale forumistilor se intrevad coltii si ghearele nebuniei.

Advertisements

8 Responses

 1. rusine sa-i fie forumistului anonim :))))) adu-l la mine ca-l “educ” eu 😀 unii oameni, bah unii oameni….numai sa jineasca stie , bai frate, bah 🙂 dar stii ceva ?:> si jignitii se dau jigniti mult prea usor :>>> deci , prin urmare si in concluzie ma identific cu forumistul anononim:d daca ziceai ca e baiat inteligent, sigur nu eram eu 😀 dar eu nu ma cred inteligent 😀 totusi sunt deasupra ta 😀 la modul de gandire :>

  Like

 2. forumistul anonim e idoul meu 😀 sigur nu te refereai la mine? :> nu mai tin minte, e posibil sa te fi injurat:))) am venit odata acasa mort de beat 😀 anywayzzzzzzzz who cares 😀 :> sunt mai destept decat tine, sac:)))))) ps: lasa-te de postat ca esti atat de anosta…..

  Like

 3. “Bineinteles, in 90% din cazuri, agresorii online sunt in timpul zilei, oameni mici, plini de frustrari si tematori, fara prieteni, familii, fara vieti” a vorbit “pisaloaga” din tine :> psihologie de clasa a 9-a:))))

  Like

 4. mi se pare mie sau ai acceptat comentariile?:))) e ceva necurat la mijloc 😀

  Like

 5. k 😀 a deal is a deal 🙂 le-ai acceptat, nu te mai stresez:) ne mai auzim pe carpati.org poate:) apropo 😀 you are the greatest, am glumit:d nu esti anosta:D esti mai inteligenta decat mine:d don’t worry 🙂
  see ya! 😀 last comment here

  Like

 6. q.e.d.:))

  Like

 7. :)) (rasul e pentru stii tu ce) :))

  Avea un tip un status pe un forum ceva de genul: ”discutiile de pe forum sunt ca olimpiadele pentru oameni cu handicap: nu conteaza cine castiga, tot handicapat esti”.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: