• Best Of:

 • Archive

 • Advertisements

In tatonari cu muntele – prima iesire de vara

Orice grup de prieteni ar trebui sa fie compus dintr-un fotograf ( job pe care mi-l asum), un geograf( avem), o persoana responsabila cu buna dispozitie (avem), un intelept al grupului( avem, dar nu face deplasari) si un copil mofturos (rol pentru care am numeroase recomandari), caz in care echipa din care am facut parte in weekend a fost una aproape perfecta.

Il invitasem si pe inteleptul grupului sa ni se alature, insa acesta ne-a declinat invitatia pe fondul unei migrene cu cauze incerte.
Serios vorbind, este grozav sa calatoresti, mai ales la munte, cu un bun geograf, fiindca te va ajuta sa observi detalii sau sa iti explici fenomene la care nici nu te-ai fi gandit. Muntii sunt parca si mai frumosi cand afli cand s-au format, din ce sunt compusi si cum se explica fiecare ondulare a acestora. Raurile sunt si mai frumoase cand pescuiesti dupa diverse roci cu nume pe care le uiti cum ajungi acasa. (blushing)

Dupa o noapte lunga si alba si o dimineata inceputa dupa ora 11:00, sambata am pornit spre Fundata hotarati sa facem cat mai multe opriri si fotografii pe masura.
Prima oprire a fost la Rasnov, la pestera Valea Cetatii – Rasnov.

La doar 1 ,5 Km de cetatea Rasnov si la 450 m departare de sosea, o plimbare scurta prin rezervatia naturala Valea Cetatii se continua cu o scurta si rece incursiune in pestera sus amintita.
Taxa de intrare este de 10 RON pentru adulti si 5 pentru copii. Pestera a fost amenajata cu tehnologie de ultima generatie, ghidul mentionand ca este singura din Romania luminata cu tehnologie LED, care nu emite caldura, reusind sa se mentina temperatura constanta in pestera, temperatura care oscileaza intre 8 si 12 grade pe tot parcursul anului.


Din cate am inteles din discursul destul de plictisit al ghidului, pestera are aproximativ 2 Km lungime, dar se poate vizita doar o sala mare, pe un traseu de 300 de metri, amenajat cu scari si balustrade. Mai exista o galerie care poate fi parcursa foarte greu si numai cu echipament de speologie, si care va putea fi explorata de catre doritori in curand, insa exclusiv cu ghid si cu echipament specializat, asa cum este si firesc.

Ce mi-a placut in pestera, pe langa faptul ca pare a fi intretinuta impecabil, este faptul ca lumina a fost oprita pentru cateva secunde pentru a simti pe propria piele conditiile naturale din pestera. Tare lungi au fost secundele respective si mi-au amintit de aventurile Ciresarilor.

Intorsi la lumina si caldura am continuat calatoria catre una dintre cele mai frumoase localitati din Romania : Fundata.

In drum prietenul si ghidul nostru autorizat ne-a propus sa vizitam o pestera in care facuse sapaturi « in tinerete », descoperind diverse unelte de silex, semn ca a fost locuita.

Nici nu stiu daca repetand traseul de sambata as putea regasi drumul catre pestera Coacazei ( sau a Oanei sau a capsunicii sau a lui George, ca doar el ne-a dus la ea), dar tare as vrea sa va pot explica cum puteti ajunge la ea fiindca scurtul traseu parcurs pentru a o gasi a fost minunat, printre campuri pline de flori si insecte, pajisti pline de fragute si paduri verzi.

M-am simtit de parca m-am intalnit cu vara asa cum o stiam desenata in manualele din scoala, cu cosite aurii, pline de flori.

Dupa inca o noapte aproape alba si o dimineata pierduta in vise, am petrecut restul zilei la Fundata, la Nedeia Muntilor, cu oameni in costume pitoresti, bulz, pastrama, vata pe bat, muzica si dansuri populare.

*

Cam asa a inceput sezonul estival, versiunea mea, cu iesiri saptamanale prin sau pe langa munti, in functie de conditia fizica si conditiile atmosferice. Vor urma, cu siguranta, noi aventuri din aceeasi serie, fiindca planuri sunt destule, timp sa avem.

Pentru mai multe imagini de vara click AICI

P.S : Daca veti dori sa comentati fotografiile de pe Picasa si nu veti reusi este din cauza ca Google a decis sa fie mojic drept consecinta a faptului ca mi-am facut cont pe G+. Voi incerca sa remediez situatia in curand. 😦

Advertisements

5 Responses

 1. This photo is shared on Google+. Join Google+ to add a comment.

  Bastards.

  Like

  • Da, o lovitura sub centura din partea cui nu ma asteptam. Trebuie sa ajung acasa ca sa imi dezactivez contul de G+ ca sa se poata pune comentarii normal. (sper)

   Like

 2. Yucky indeed: “Photos make great conversation: Comments on photos are shared across Picasa Web Albums and Google+”

  Daca merg in directia asta, restrictia va deveni generala atunci cand se lanseaza G+ oficial. Sa speram ca-i asculta pe cei ce se vor plange pe forum: http://www.google.com/support/forum/p/Picasa.

  Like

 3. Da, se pare ca daca renunt la g+ trebuie sa renunt si la gmail si alte chestii de care am nevoie 😦 I’m trapped. Bastards indeed.

  Like

 4. Problem solved people, feel free to comment for now 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: