• Best Of:

 • Advertisements

Honey, I’m baaaack

Nemira e o editura despre care am auzit lucruri faine si despre care aveam o parere buna fiindca e experta in Romania in genul meu preferat din ultimii ani, fictiunea.

Asa se face ca m-am abonat la blogul editurii: nemirabooks.ro

Mare greseala. Nu trece zi si cronica publicata pe respectivul site sa nu simt ca imi este rusine sa fiu cititor Nemira daca nivelul cititorilor este cel al scriitorilor de cronici care vad lumina in format electronic pe site.

 Pe langa faptul ca editorii site-ului sunt de o neseriozitate surprinzatoare si publica concursuri de care uita mai apoi, cum este cazul ideii de concurs pe tema ASOIF  oamenii astia nu au pic de filtru de selectie in privinta “recenziilor” care ajung pe blog.

 Daca acum ceva vreme ma vaitam de excesul de cenzura pe carpati.org acum ma intreb cum se face ca pe nemirabooks.ro se publica texte atat de….slabe.

Citesc sau mai bine spus incerc sa citesc recenziile unor carti care mi-au placut si sunt socata de calitatea scrierii, de multitudinea de cuvinte inventate si de idei dezlanate.

Nu ca eu as scrie recenzii senzationale sau ca nu as avea scapari raportat la limba romana cea mereu in schimbare, dar parca ce vad in articolele cu pricina intrece orice asteptare.

 Sa exemplific :

 “Cartea isi merita buna apreciere pentru ca a fost bine alcatuita, autorul dand glas real fiecarui personaj, indiferent de tabara, ce face ca cititorul sa aiba acces in mintea si sufletul lor, fara sa intampini un blindaj emotiv.”

 Ce e acela un blindaj emotiv?

 “chiar daca hainul Baine datorita inteligentei le rezolva fara o sfarama de indoiala cu privire la solutie.”

 Ce e aceea o sfarama?

Pistolarul devine indragostit de Susan Delgado, orfana aflata in grija unei matusi ce o face sa se vanda intr-o casatorie, si o intalneste la intoarcerea ei dintr-o proba, arcul lui Cupidon s-a auzit atunci. Micul oras al fetei, Hambry, este sursa Omului de Bine pentru a purta un razboi de extinctie a ordinii, asa cum este ea cu mare dificultate tinuta de cavalerii cu revolvere din vremea in care lumea a mers mai departe. Magicul isi are rezervat locul in acest episod al seriei, prin globul de cristal si un posesor temporal al sau, vrajitoarea Rhea, ce emana pericol si frica in fiecare suflet alcatuit din literele acestei carti, si nu doar personajelor ci si lecturantilor.”

 Ce e aceea coerenta in exprimare?

 Sau si mai grav: « Sunt un album de scene memorabile din acest volum al Turnului Intunecat asigurandu-i locul inalt de pe podiumul din serie, daca nu si din toate romanele autorului. »

 Marturisesc, am o mare problema. De exemplu cand ma uit la X Factor si vad diferiti oameni cu probleme facandu-se de ras pe scena nu ma pot uita la televizor de rusine. Oricat as incerca sa lupt cu sentimentul, nu pot sa nu imi imaginez cum ar fi daca as fi eu pe scena  facandu-ma de ras si doar gandul ma face sa vreau sa intru in pamant si sa imi arda urechile si obrajii de penibil.

 Le fel si atunci cand citesc genul asta de cronici la fel de coerente ca majoritatea  lucrarilor de Bac la limba romana de anul asta.

Incerc in zadar sa inteleg ce motiveaza un astfel de scriitor sa vrea sa publice asa ceva si ce castiga editura acceptand materiale atat de slabute.

Cititori cu siguranta nu, fiindca nu stiu cine ar vrea sa citeasca seria Turnul Intunecat al lui King dupa o recenzie care nu aduce niciun argument pertinent si nicio idee demna de retinut si urmarit in lectura si in plus face uz de o limba romana care nu s-a inventat inca, nici chiar in fictiune.

 O sa spuneti ca sunt rautacioasa si ma iau de libertatea de exprimare a oamenilor, insa e vorba de blogul unei edituri nu de blogul unei persoane libere sa debiteze ineptii ( era cat pe ce sa scriu inertii :D)

 Inchei aici, pana nu devin prea rea si va las cu un citat absolut fabulos cules din acelasi loc si de acelasi autor cu un stil extrem de savuros si…minunat:

 “Deci cartea pentru a putea fi simplificata intr-o recenzie este la fel ca actiunea de a te apuca de constructia si terminarea unei catedrale neogotice in timp de un an, imposibil pentru noi, muritorii, chiar si pentru Gaudi. Paginile acestui volum, partea a treia din serie ofera detalii, inca aduse cu servitori alesi, suspansul, fantasticul, groaza, ah, sa nu uit de umor, Eddie Dean pentru numirea ultimul slujbas. Intr-adevar, cartea aceasta devine un pasaport spre o lume diferita de a nostra prin asemanari si nu diferente, o viziune ce cladeste o cosmogonie impresionant de realista, aspect ce dovedeste unicitatea seriei Turnului Intunecat, magnus opus-ului lui Stephen Knig. Paginile te pun sa te gandesti o mare cantitate din materia numit timp si inca in ce stil. “

Deci va urez o saptamana minunata, plina de idei inspirate si fraze cursive si daca nu este posibil, macar una plina de multe zambete, ca e mea.

P.S Credeti ca este posibil ca textul citat mai sus sa fi fost scris in alta limba si tradus cu Google translate?

Advertisements

4 Responses

 1. Supertare chestia cu lume diferită de a noastră prin asemănări. 😛

  Like

 2. “Paginile te pun sa te gandesti o mare cantitate din materia numit timp si inca in ce stil.”

  Vai, Doamne, cat imi place virgula cum fiecare e un mic artist :))

  Like

 3. Nemirea sucks. Reeditarile din Philip K. Dick sunt mai scumpe si pline de greseli. Am si editiile din anii ’90 (cele din care ti-am trimis tie Scarabeul in musuroi) numai ca a plouat pe ele cand refaceau ai mei acoperisul, asa ca mi le-am recumparat (si recitit) in editia noua si “imbunatatita”. Majoritatea la reducere dupa ce am vazut cum sta treaba.

  Like

 4. :)) Recenziile astea sunt mai proaste decât comentariile din care au extras Perlele de la Bac. Nemira devine din ce în ce mai penibilă, aşa că nu m-ar mira să dea faliment într-o zi.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: