• Best Of:

 • Advertisements

Colac peste pupaza

 Asa cum spuneam si in titlu, colac peste pupaza, sunt indragostita. El are peste 60 de ani, este scriitor profesionist si maratonist de ocazie si il cheama Haruki Murakami. ( v-am speriat putin, nu-i asa?)

A scris o multime de carti fascinante pe care le adaug saptamanal la lista de carti citite din pagina It’s all about books.

 Cel mai mult mi-a placut prima carte citita, “Cronica pasarii-arc”, dar cartea care m-a facut sa trec de la admiratie la dragoste pentru Murakami este cartea pe care o citesc acum: “What I talk about when I talk about running.”

Nu am citit si probabil nu voi citi niciodata o biografie mai sincera si o carte care sa contina atat de mult bun simt si atata simplitate exprimata atat de natural, nu studiat si intepretata artistic, asa cum incearca sa faca mai toate personalitatile publice atinse de “vedetism”.

Eseul despre pasiunea autorului pentru alergare a devenit de-a lungul anilor o carte care contine mai mult decat o descriere a unei pasiuni si a unor intamplari legate de aceasta, e o marturie vie a personalitatii autorului si a stilului acestuia de viata, a modului in care a reusit sa isi dedice viata scrisului si sa organizeze totul in jurul acelui nucleu, inclusiv alergarea.

Daca de regula, in cartile lui reuseste sa imi induca senzatia de normalitate chiar si atunci cand personajele se confrunta cu situatii anormale/fantastice, in autobiografie senzatia de normalitate si simplitate care se confunda cu frumusetea este coplesitoare.

Asociez, intr-o oarecare masura, alergarea lui cu urcatul meu pe munti. De fiecare data cand ma confrunt cu un traseul lung traiesc senzatiile descrise de catre el in cazul alergarilor pe distante mai mari de 35 de Km.

Il admir pentru daruire si pentru faptul ca nu alearga de dragul competitiei ci fiindca este ocazia perfecta de a-si canaliza energia si de a-si depasi propriile limite.

Exista oameni pentru care viata nu este o competitie si pot fi exemple demne de urmat desi nu termina primii cursele, nici nu urca pe cei mai inalti munti in cel mai scurt timp.

E relaxant sa stii ca nu esti obligat sa fii primul sau cel mai bun la ceva anume pentru a fi o persoana de succes. E bine de stiut ca e suficient sa stii ca esti la limita impusa de limitarile corpului, mintii sau imaginatiei tale, si ca ai oferit totul chiar daca, performanta ta, pe langa a unui profesionist sau a unui ambitios, nu inseamna prea mare lucru.

Murakami ma invata sa ma bucur de viata intr-o perioada in care am cam uitat cum se face lucrul asta, si ma face sa astept cu nerabdare urmatoarea ascensiune tot asa cum el asteapta urmatorul maraton.

 

Scriitorii cu talent înnăscut sunt capabili să scrie liber, fără să facă nimic (sau orice ar face). Cuvintele li se revarsă natural din peniță ca apa din izvor și dau naștere unei opere. Nu trebuie să depună nici un efort. Mai rar, dar există pe lume și asemenea oameni. Din păcate, eu nu mă număr printre ei. Nu mă mândresc cu asta, dar oricât m-aș uita în jurul meu, nu văd nici urmă de izvor. Dacă nu iau dalta și nu lovesc cu ea în stâncă până fac o gaură adâncă, nu am  altă cale să ajung la vreo sursă creatoare.

Advertisements

3 Responses

 1. > E relaxant sa stii ca nu esti obligat sa fii primul sau cel mai bun la ceva anume pentru a fi o persoana de succes.

  De ce sa fii o persoana de succes? I’d rather enjoy life, thank you very much.

  Motivational Poster - accomplishment

  Like

  • Cred ca nu am ales cea mai buna exprimare in fraza cu pricina insa, daca stau sa ma gandesc, majoritatea oamenilor pastreaza in memoria genetica ceva ce ii face sa fie ambitiosi si hotarati si fie dintre cei “de succes”. Cred ca e mare lucru sa reusesti sa te detasezi de impulsurile astea si sa te axezi pe viata linistita, departe de competitii de orice fel.

   Like

 2. So there might be hope, even for me…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: