• Best Of:

 • Archive

 • Advertisements

Romania, te iubesc, dar astazi simt nevoia sa iti trag un pumn in nas

 

 Astazi, in locul rubricii obisnuite o sa va povestesc de la mine de la serviciu. Totul va fi usor fictionalizat pentru a evita situatii neplacute si pentru a mentine iluzia de poveste.

Vedeti voi, eu lucrez la o stana, una dintre cele mai mari din Romania. Aceasta stana are ca principal obiectiv producerea si comercializarea, prin intermediari, a laptelui si branzei.

 

Eu ma ocup in stana cu totul altceva, mai precis cu numararea, inregistrarea si remunerarea oilor in raport cu munca prestata. Oile sunt remunerate fiindca suntem o stana europeana, cu capital strain si asa se face si ca toate procesele sunt automatizate.

Asa se explica si faptul ca avem programe smechere care numara oile, le fac formalitati de intrare sau iesire din stana, le calculeaza salariile etc.

Cu alte cuvinte, eu sunt un fel de pastor de program la noi la stana.

 

Povestea de astazi incepe, asa cum si e firesc, acum 3 luni cand ministerul « agriculturii » a schimbat legea care cerea ca numarul oilor, numele si contractele lor sa fie raportate de fiecare data cand se modificau, intr-o aplicatie comandata si platita de catre sus numitul minister.

 

 

Ministrul « agriculturii » a decis ca in loc sa anuntam de fiecare data cand o oaie intra sau iesea in turma noastra, sa ii transmitem in fiecare zi lista cu toate oile.

Noi avem cam 13000 de oi si am trecut de la a declara 5 oi angajate pe zi si doua pensionate, la a le transmite pe toate odata, zilnic, din programul de evidenta intern, in programul gestionat de catre minister.

 

Ah, v-am spus ca programul achizitionat de catre minister cu o suma mai mult decat impresionanta nu a fost creat pentru stane asa mari ca a noastra ci pentru stane cu pana la cateva sute de oi ?

 

 

Pai si cu noi cum ramane, ne-am intrebat noi, pastorii de programe intr-o adunare oficiala prezidata de catre clientii nostri, ciobanii ( de oi) ?

 

Pai daca legea cere, noi ne conformam, au spus clientii nostri, ciobanii (de oi) dupa ce s-au consultat cu juristii responsabili cu legea muncii la ovine.

 

Pai cum, am zis noi ciobanii de programe, ca programul nostru de numarare nu prea stie sa raporteze oile, adica stie, dar dupa vechile reguli si acum ministerul vrea sa stie si salariile oilor, si sporurile, si o multime de date despre oi pe care noi nu le cunoastem, cum ar fi diametrul copitei si bautura carbogazoasa preferata.

 

 

Nu stim si nu ne intereseaza, au spus ciobanii ( de oi) care petrec prea mult timp in are liber si singuratate si au cam uitat ca, in genere, cu colegii ciobani, fie ei si de programe, se vorbeste mai frumos decat cu oile.

 

Zis si facut, la scurt timp de la discutie ne-am facut si dresori de programe si dupa o luna de chin am invatat programul sa retina si diametrul copitei si sa exporte, intr-un format dragut toate datele cerute de catre minister.

 

Ciobanii ar fi trebuit in timpul asta sa isi invete ucenicii de la recrutari de oi sa le masoare si copitele la angajare insa au uitat, asa ca am mai pierdut o luna alergand dupa oi bej sau negre prin stana, sa le masuram copitele.

 

 

Dupa ce am terminat, inainte sa rasuflam usurati ne-am amintit ca prietenii ministerului, care nu-s si prietenii nostri, au imaginat un alt program care valideaza fisierul nostru.

 

Aici fac o scurta pauza si va intreb: voua cum va place sa mancati pestele cu oase  ( aici am anticipat faptul ca un comentator, nu dau nume, mi-ar spune ca il prefera pe cel fara oase)? Revenind, daca aveti un peste cu oase si trebuie sa il mancati, alegeti intai oasele si le puneti deoparte sau preferati sa mancati bucata cu bucata si sa alegeti oasele pe masura ce va raman in gat ?

 

 

V-am pacalit, nu a fost o paranteza, ci un mod cat mai vizual de a descrie cum functioneaza validatorul prietenilor ministerului.

Acceptabil pentru un peste mic, dar pentru unul cu 13000 de oase din care 500 iti raman in gat…cam neplacut. Sa stai sa alegi la oase ca tampitul doar fiindca firma nepotului, fratelui, cumnatului ministrului nu stiu care nu s-a gandit la un peste cu 13000 de oase sau nu a vrut sa se gandeasca la stane ca a noastra e crunt si e un proces care dureaza, pe crometrate, 6 ore pe zi si 100 de fire albe pe saptamana.

 

De maine pana la sfantu’ asteapta o sa fiu supervizor de alegator de oase 6 ore pe zi, dupa ce am fost master of disaster pe acest minunat proiect pentru care trebuie sa ii multumesc inca o data statului si nu stiu carei rubedenii de ministru care s-a apucat sa inventeze aplicatii « destepte ».

 

 

Mai Romania, mai, cum sa te iubesc eu neconditionat cand tu ai ministri de-astia si reprezentanti cu functii pompoase care nu stiu diferenta dintre teoretic si realizat si care nu stiu sa explice ce au vrut sa spuna intr-o lege, la 3 luni dupa ce legea a fost emisa ?

Advertisements

3 Responses

 1. :)) Mi-a placut analogia, iar rasul e haz de necaz, ca atat ne ramane noua, ciobanilor care s-au informatizat cu programe date de la stat. Fiecare domeniu il are pe al lui… scump, prost si plin de surprize neplacute… si in nici un caz eficient. Avem totusi si un avantaj: invatam sa ne adaptam, iar adaptarea e esentiala pentru supravietuire. ;))
  Am auzit de la o profesoara de info ca un program care aproape merge e ca un avion care aproape zboara. Sa speram ca in cadere,programele nu vor produce un dezastru aviatic.

  Like

  • Noi avem un avion care se deplaseaza cu viteza unei barci cu panze intr-o zi fara un strop de vant. Mi se pare crunt ca la sfarsitul unei zile de munca sa notezi faptul ca ai petrecut 8 ore facand cea mai stupida si rutiniera activitate din lume doar fiindca este impusa de catre promotorii unei legi absurde.

   Like

 2. Ai văzut Brazil? You should.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: