• Best Of:

  • Archive

  • Advertisements

The Country Bill Gates could probably buy with his lunch money: Andorra

Am cautat si am identificat cu greu 3 motive pentru a vizita Andorra:

1. Aveti foarte multi bani de cheltuit

2. Aveti foarte multi bani de cheltuit

3. Aveti…( ei, stiti deja textul)

Principatul Andorra este o mini tara inventata de catre bogatasii fracezi si spanioli pasionati de munte si nu foarte pasionati de taxele si impozitele din tarile de bastina. Masina nationala este Mini One, moneda nationala este euro iar preturile mici atat de laudate pe internet sunt mici doar pentru posesorii de salarii de peste 4000 de euro pe luna.

In tara fara aeroport si sistem feroviar se intra doar din doua directii, dinspre Franta prin Pas de la Casa si dinspre Spania in directia opusa.

 In capitala exista o statie de autobuz in care sosesc regulat autobuze din cele doua directii. Calatoria de la Toulouse la Andorra la Vella dureaza in jur de 3 ore si jumatate si costa aproximativ 60 de euro de persoana dus intors.( Biletele se cumpara de pe frogbus.com)

 

Andorra la Vella e un Monte Carlo inghesuit intre crestele maiestuoase ale Pirineilor cam pe la jumatatea tarii de aproape 500 de Km patrati. Casele si hotelurile cu vedere spre partii spectaculoase sfideaza parca legile fizicii. Arhitectura moderna nu face nota discordanta cu peisajul muntos, atat hotelurile cat si casele fiind construite din piatra si fara dorinta specific romaneasca de a soca si de a fi “altfel”.

Orasul este aproape pustiu in timpul zilei fiindca toata lumea este pe partii, iar seara se transforma intr-un furnicar de oameni care iau cu asalt magazinele de lux in cautare de “oferte”.

O oferta in termeni andorrani inseamna ca o geaca de ski faina costa doar 270 de euro si asta dupa ce a suferit o reducere de 40% iar un rucsac de munte de 20 de litri sare de 80 de euro.

Imaginati-va marele bazar din Istanbul transpus intr-un oras intreg, cu magazine de lux in locul tarabelor turcesti, cu parfumerii si farmacii la fiecare pas.

 Calitatea produselor este la cele mai inalte standarde iar dermato cosmeticele si parfumurile sunt la preturi ceva mai mici decat in Romania sau prin aeroporturi la duty free insa nu se justifica o calatorie intr-acolo pentru 20% discount la un parfum care se gaseste si la noi.

In concluzie, nu shoppingul ar trebui sa fie motivatia pentru un voiaj in Andorra.

 

Recomand, in schimb, o calatorie in Andorra pentru o saptamana la ski sau snowboarding, pe piste spectaculoase. Din cate am inteles, pass-urile de ski nu sunt scumpe, dar cazarea poate fi o problema.

In materie de cazare hotelurile sunt le 4 si 5 stele, de 3 nu am vazut, asa ca si preturile « fara taxe » sunt mai mari decat in Franta sau Spania. Se mai gasesc pensiuni foarte modeste, dar curate, ca aprox 40 de euro camera pe noapte.

 Daca scopul calatoriei este altul decat shoppingul nu este necesar sa va cazati in Andorra la Vella. Mult mai la indemana sunt hotelurile din Pas de la Casa,  Arinsal, Soldeu, statiuni absolut superbe pline de partii spectaculoase mereu pline de skiori.

Din pacate am petrecut in Andorra la Vella doar vreo 24 de ore asa ca nu am reusit sa vizitam oraselele statiune limitandu-ne la a cutreiera prin capitala pe care am ajuns sa o cunoastem foarte bine.

 

Cu putin efort am gasit si cateva detalii arhitectonice “vechi” in amalgamul de cladiri din sticla si fier in rest fotografiind cerul andorran si crestele pe care tare ne-am fi dorit sa cutreieram si poate ca o vom face data viitoare.

 Ah, inca o idee ar fi sa vizitati tarisoara pe bicicleta, cred ca traseul dus intors ar dura cam o zi, asta cu pauze lungi pentru a admira peisajul.

 

 Cam atat despre Andorra, o tara care ar merita o cronica mai incarcata, stiu, precum si o vizita de cel putin o saptamana, cu rucsacul in spate, pe skiuri sau pe doua roti.

 

Albumul complet va urma.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: