• Best Of:

 • Archive

 • Advertisements

Particulele Elementare

Care e problema scriitorilor francezi ?

Dupa socul intalnirii cu Bruckner am avut “nenorocul” de a da tocmai peste Houellebecq fiindca cei care au scris despre carte au uitat sa mentioneze faptul ca literatura trebuie cautata printre scenele obscene, lucru care imi displace.

Privind in urma la operele clasicilor francezi afirmam de fiecare data ca operele lor sunt portrete ale epocii in care a trait.  Asta inseamna ca peste 6 sau 7 generatii urmasii nostri vor citi Bruckner si Houellebecq ajungand inevitabil la concluzia ca am fost o generatie de dezaxati cu grave probleme psihice si sexuale?

Da, stiu, televiziunea ne imprima aceeasi idee prin orientarea evidenta spre monstruos si vulgar insa ma incapatanez sa afirm ca realitatea e alta.

Atunci cand cream exclusiv filme si carti care portretizeaza anormalul si exceptiile aberante ne cream o imagine pe care istoria ne-o va copia si perpetua fara sa ii desluseasca scopul ( acela de a vinde fiindca socheaza, fiindca e anormal si bolnav).

Am citit undeva si m-a distrat teribil ideea ca peste mii de ani, arheologii vor descoperi aparatele de bronzare si vor trage concluzia evidenta ca faceam sacrificii in cinstea zeitatilor solare.

Ideea e amuzanta, insa e in aceeasi masura trista, fiindca prin actiunile noastre nu construim numai viitorul ci si prezentul care este in sine destul de neplacut cat sa nu mai fie nevoie sa ii imprimam si noi o aura negativa si bolnavicioasa.

Nu spun acum sa ardem pe rug toate cartile scriitorilor disperati sa vanda si care fie reduc literatura la o insiruire de banalitati usor de inghitit de catre adolescenti si casnice fie la o insiruire la fel de cursiva de obscenitati care sa atraga atentia tuturor cititorilor avizi de senzational, grotesc sau monstruos.

Ce imi doresc e ca literatura sa fie echilibrata astfel incat indivizii care se hranesc cu ea sau cu produsele ei ( filme) sa fie la fel.

Nu vreau sa traiesc intr-o lume de mucava cu personaje à la Coelho sau Stephanie Meyer, nici in cea bolnavicioasa a lui Houellebecq, vreau normalitate si decenta, personaje echilibrate si evenimente credibile nu articole de tabloide stupide redate in 800 de pagini.

Stiu ca suntem putini noi cei pentru care literatura a reprezentat o scoala mai buna decat oricare alta, insa datoram tot ceea ce stim sau facem unor nume mari ale literaturii mondiale.

Ma tem ca generatiile viitoare, daca vor avea o farama de inclinatie catre lectura, vor reusi cu greu sau vor esua complet in incercarea de a gasi printre mormanele de literatura-gunoi Idei si Scriitori adevarati.

Of, ce text lung am scris si tot ce am vrut de fapt sa va spun e ca inca mai citesc si ca nu imi place deloc Houellebecq.

P.S ( disclaimer): Cartea este despre doi frati vitregi ai unei mame denaturate si hippy. Unul din frati este un frustrat sexual iar celalalt, un mare cercetator, este pur si simplu lipsit de instincte sexuale ceea ce il face sa studieze modul prin care umanitatea poate renunta la reproducerea prin “metoda clasica”.

Dupa ce cauti cu greu sa gasesti ceva literatura prin continutul prea explicit, explicatiile psihologice trase de par si putina istorie, te izbeste un final SF care pare sa fi fost extirpat dintr-un alt roman si lipit cu stangacie de cartea asta cu care nu este compatibil.

Am citit relatarea cuiva de la Bookfest si mentiona faptul ca Houellebecq mirosea destul de puternic a bautura, fapt ce explica destul de multe lucruri.

Autorul

Sursa foto

Advertisements

4 Responses

 1. Deci ciufulitul asta a castigat votul?
  OK, parul nu ar trebui sa aiba nicio legatura si, din cate imi pot da seama, nici talntul sau literar, insa de ce pisici tot internetul il ridica il slavi?

  Like

  • Pai internetul in cautare de senzatii cu multi de x e innebunit dupa un autor care descrie foarte viu acte de tot felul. E genial sa iti satisfaci anumite curiozitati si sa iti manifesti diverse frustrari de natura intima citind “literatura de calitate” in loc sa faci ce face plebea si sa cauti filme la fel de explicite. Scria in articolul din care am preluat fotografia ca publicul era in mare parte compus din studente si casnice oftand amarnic 🙂

   Like

 2. Pffft, asa o curiozitate. Ce treaba are titlul cartii cu restul? Din ce descrii tu, mi se pare o ofensa adusa stiintei. 😀

  Like

  • Pai e o carte despre natura umana si directia in care o apuca omenirea si stiinta si cei doi frati vitregi sunt doua particule cu proprietati si traiectorii foarte diferite doar cu aceeasi sursa si traiectoria imprimata de aceleasi mizerii datorate unei mame cu grave deviatii de comportament si lipsita de instincte materne.
   Cartea are o morala, dar e tare neplacut sa o cauti prin atata maculatura bolnavicioasa. Ma voi trata dupa cartea asta cu un Murakami.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: