• Best Of:

 • Archive

 • Advertisements

Orase dragi

Daca as putea alege unde sa locuiesc in Romania probabil as alege Brasovul, Iasiul sau Sibiul, dar poate doar din cauza ca nu am vazut inca Timisoara si Clujul. Cateodata mi-e dor si de Pitesti, care are farmecul lui aparte si care este plin de amintiri, dar vizitele saptamanale inca ma fac sa simt ca sunt acasa.

Advertisements

2 Responses

 1. Sibiul înafara centrului e un fel de Gherla mai mare, mai aranjată, mai pitorască şi mai asfaltată, cu mai multe blocuri. Iarna nu ştiu cum e că n-am fost decât odată la Veştem şi am oprit în Sibiu. Era vânt rece. În rest e cam boring oraşul, dacă nu e ceva festival, nu se întâmplă absolut nimic înafară de turişti care-şi plimbă dSLR-ul şi babalâci care-şi plimbă câinele. Au un parc mare foarte fain şi Dumbrava, cu chestiile din ea. Avantajul e că ajungi uşor la munte.

  Clujul e sufocat de maşini, mai ales în timpul anului universitar (îi greu să cari o mapă la facultate, musai trebe maşină pentru aia). În Cluj iarna e nasol, -5/+5*C, cam tot timpul e umed şi fleaşcă, ocazional -15*C prin ian-feb-mar, din noi-dec-ian ceaţă aproape permanentă. Din cauză că oraşul e între dealuri, pe Valea Someşului nu prea bate vântul, deci cam stă ceaţa şi poluarea pe oraş. Vara avem în medie cam două săptămâni de caniculă insuportabilă (>33*C). Viaţă de noapte/culturală intensă în timpul anului universitar. Din din Cluj ajungi lejer în munţi, ~60 km până în Trascău sau Băişoara, ~100 km Vlădeasa-Padiş iar în jurul oraşului e plin de dealuri, livezi abandonate şi sate mai mult sau mai puţin pitoreşti dacă vrei să te dai cu bicicleta sau să faci poze cu cai/ţărani/căruţe. Se ajunge uşor la unguri, sunt N curse spre Budapesta.

  Braşovul e un oraş post-industrial de blocuri comuniste dacă faci abstracţie de centru. Cartierele noi de case sunt pe teritoriul lui Moş Martin, iar Scheiul e destul de drăguţ. Iarna e în mod frecvent -25*C, zăpadă şi gheţuş pe trotuar, în rest plouă cam mult, iar caniculă nu am auzit să fie prea des. Viaţa de noapte e cam ternă şi în Braşov pentru că nu prea sunt mulţi studenţi. E plin de moldoveni aduşi de Ceauşescu să lucreze prin fabrici în schimb. Eşti la munte. Zone foarte faine uşor accesibile.

  În Timişoara am fost doar de două ori şi mi-a plăcut destul de mult, deşi e oraş de şes. Cam aceleaşi probleme ca şi la Cluj cu maşinile, cu precizarea că Piaţa Unirii e închisă traficului auto. La noi e încă deschisă, însă sunt speranţe s-o închidă. Dacă nu-ţi plac iernile friguroase, Timişoara e de tine. Viaţă de noapte/culturală este din plin cam ca şi în Cluj. Vara cred că e cam ca şi în Bucureşti, respectiv caniculă. Munţii nu-s foarte departe, cam la 100-200 km şi probabil vor fi şi mai accesibili după ce construiesc autostrada spre Lugoj-Deva. Se ajunge uşor la sârbi şi la unguri.

  În Iaşi n-am fost.

  Să mergi în Alba dacă ai ocazia,au aranjat foarte fain oraşul şi cetatea şi îs tot felul de evenimente mai nou. Oraşul face deja concurenţă Sibiului.

  Like

 2. Greu de alcatuit, pentru ca fiecare oras are ceva aparte, topul meu personal arata asa:
  1. Brasov
  2. Sibiu
  3. Cluj
  4. Timisoara
  5. Iasi

  Daca ar fi sa aleg orasul in care sa locuiesc, acela ar fi indiscutabil Sibiu. Pentru ca este linistit si nu se intampla mare lucru in el, adica fix motivul pentru care acum 9 ani nu am ales sa ma duc acolo….

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: