• Best Of:

  • Archive

  • Advertisements

Despre eroi

Pana acum doua saptamani nici nu auzisem de Dumitru Dan, primul campion al lumii pe distanta de 100.000 de kilometri parcursi pe jos, nu in vremurile noastre cand o asemenea aventura cu logistica si finantare adecvata este la indemana, ci in 1910. Cu ce curaj extraordinar s-au inarmat cei 4 studenti de 21 de ani inainte de a pleca intr-o aventura de asemenea anvergura in vremuri atat de tulburi cand o mare parte din teritoriile in care aveau sa se aventureze erau pline de pericole si de obstacole de tot felul.

Nici pana acum nu s-a gasit cineva sa le urmeze exemplul si sa doboare recordul lui Dumitru Dan singurul supravietuitor al expeditiei nebunesti, cel care a reusit sa isi finalizeze expeditia abia in 1923 dupa 8 ani de pauza si care mai apoi, avea sa isi traiasca restul vietii in anonimat, la Bacau.

Sa strabati pe jos lumea larga, in opinci, sa supravietuiesti unor intamplari incredibile si sa devii un erou uitat si ignorat in tara a carei cultura ai reprezentat-o in toate colturile unei lumi inca salbatice imi pare un destin mai tragic decat cel al companionilor lui Dumitru Dan, cei care nu au reusit sa ajunga la sfarsitul drumului gasindu-si sfarsitul in conditii tragice.

De ce nu s-au scris carti despre acesti oameni, de ce nu s-au facut documentare si de ce nu am invatat la scoala despre ei si cei ca ei, cine stie cati eroi adevarati ingropati in uitare de o istorie nedreapta si de o societate incapabila sa aprecieze si sa promoveze adevaratele valori ?

 Niciodata nu am fost mai emotionata si mai impresionata de un articol asa cum am fost de istoria incredibila a celor patru romani care au strabatut lumea la pas din 1910 in 1915 si mai apoi in 1923. Va invit sa cititi articolul care m-a lasat cu ochii in lacrimi : http://webcultura.ro/cum-au-devenit-opincile-romanesti-respectate-in-intreaga-lume/

La sfarsitul articolului veti gasi referinte catre alte 5 articole pe aceeasi tema. Wikipedia in Ro si En il mentioneaza sumar pe Dumitru Dan.

 Sper ca macar acum, tarziu, cineva sa le faca dreptate celor 4 eroi si sa scrie o carte despre ei si aventura lor incredibila. Si poate, cine stie, un temerar va gasi curajul si puterea de a  indrazni sa le refaca traseul in vremurile noastre dedicandu-le noua expeditie vizionarilor care si-au daruit vietile pentru o idee nobila si atat de frumoasa.

Dumitru-Dan-6

Advertisements

One Response

  1. Am citit articolul. Este atât de frumoasă şi totuşi tristă povestea lui Dumitru Dan, despre care bineînţeles că nu ştiusem până atunci. Din păcate, nu am reuşit să găsesc mai multe informaţii despre el.
    Ce se întâmplă cu valorile noastre este ceva monstruos.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: