• Best Of:

 • Archive

 • Advertisements

Raul nu are grade de comparatie

 Am vazut  pe facebook si chiar pe site-uri deloc legate de stiri diverse comentarii si pareri referitoare la evenimentele de la Boston si de cele mai multe ori am fost socata de continutul acelor mesaje.

Cum sa afirmi in fata unei imagini absolut dramatice, cu victime nevinovate sfasiate de nenorocitele alea de bombe ca americanii au facut mult mai rau in alte tari, in alte ocazii ? Si ce ? E o pedeapsa justa ca niste copii si trecatori nevinovati si pasnici sa fie sfasiati de bombe ?

Sau si mai bine, ca de ce o lume intreaga ii plange pe cei trei morti de la Boston cand sunt atatia alte locuri din lume in care oamenii traiesc vieti ingrozitoare si mor in chinuri. Perfect adevarat, aceasta este o realitate pe care omul de rand o neaga de cele mai multe ori si stirile senzationale capata mult mai multa atentie decat tragedii intrate in cotidianul unor state uitate de lume, dar asta nu face o tragedie mai mare sau mai importanta ca alta.

Da, nimeni nu se grabeste sa arate imagini cu soldatii americani ramasi fara maini si picioare in timpul misiunilor din tarile arabe si asta nu inseamna ca dramele lor sunt neglijabile.

Diferenta pe care nu o vad  comentatorii rai de gura consta in detalii. Soldatii ramasi fara membre in misiune erau intr-un mediu ostil in care se deplasasera de buna voie, victimele de la Boston erau copii nevinovati veniti sa vada un eveniment sportiv absolut pasnic, erau tineri si tinere venite sa isi incurajeze favoritii, membrii de familie sau prietenii care alergau pentru cauze nobile.

Oameni nevinovati mor in fiecare secunda o stim si trebuie sa traim cu gandul asta atat timp cat nu putem face nimic pentru a schimba realitatea asta(sau am putea, dar nu o facem fiindca ne e prea bine acum, cand nu miscam un deget dar dam din gura si din degete cu o logica impecabila).

E o parte a vietii cotidiene pe care o ascundem in sertare intunecate ale memoriei si pe care doar evenimente tragice de genul celui de la Boston o scot la lumina. Atunci ne cutremuram si plangem alaturi de victime realizand ca nimeni nu este ferit de atingerea dementa a teroristilor  fie ei organizati in grupuri sau singuri in nebunia lor ucigasa.

Cum poti sa ai o gandire atat de ingusta incat sa compari o tragedie cu alta, sa te legi de numere si de statistici, de drame pe care le clasifici superficial ca fiind « mai mari » dar care te lasa la fel de rece ? Oamenii nu sunt niste numere, moartea lor nu poate fi judecata din punct de vedere calitativ sau cantitativ asa cum te grabesti tu sa faci, comentatorule de profesie.

 Ai gandi la fel daca cei dragi tie ar fi afectati ? Daca tu ai fi intins pe jos cu membrele sfasiate si oamenii ar fugi spre tine sa te ajute ce ai face ? Le-ai spune cumva, nu nu, nu ma ajutati, copiii din Africa au mai multe nevoie de ajutorul vostru, mergeti la ei, ca eu pot muri, sunt unul singur si oricum contributia mea adusa lumii e nula.

 Toti tampitii stau in fotofiu si nu au nimic altceva de facut decat sa clasifice drame dupa gandirea lor ingusta. Ei judeca si emit sentinte fara sa isi dea seama ca dupa Boston maine poimaine ar putea sa fie puse bombe si in parcul in care mananca ei seminte si beau bere. Fac asta fiindca sunt atat de abrutizati si manipulati de media si de teoriile consiratiei bagate cu forta in capatanile lor seci incat sunt incapabili sa simta empatie pentru o cauza sau alta.

 Lumea, cred eu, se imparte in doua categorii, in oameni care simt empatie si sufera pentru toate nedreptatile din lume si idioti capabili sa afirme ca gasesc toate aceste stiri despre crime plictisitoare. Ei bine, ia ghiciti din care categorie provin indivizii capabili sa umple o oala sub presiune cu cuie si obiecte de metal si sa o faca sa explodeze in multime in timpul unui eveniment sportiv.

 Nervii din spatele acestui text s-au nascut aici : http://ivanandreevich.deviantart.com/journal/Be-a-good-Muppet-today-365920152

Advertisements

5 Responses

 1. Poate o să se trezească şi el la un moment dată fix lângă o bombă care bubuie, să vedem ce părere are după aia. Cât despre agenţiile de ştiri, asta e treaba lor, să “aibă deschidere”. Uite aşa se transformă un atentat sângeros într-un banal fapt divers pentru un spectator desensibilizat ca şi amicul tău cu pozele kitschoase.

  “A avea deschidere înseamnă, în general, că în ziua respectivă s-a întâmplat ceva monstruos pe planetă […]” — Matei Vişniec, Dezordinea preventivă

  Like

  • Nu e amicul meu, e un individ frustrat ca multi altii de pe la noi. Am vazut in ultima vreme niste comentarii care ma fac sa imi fie foarte sila de lumea asta moderna in care accesul la informatie e o lama cu doua taisuri folosita de oameni ca sa se inbuibe cu teorii ale conspiratiei si sa se umfle in pene si sa injure sub umbrela anonimatului.

   Like

   • “Omul-mlaştină este îmbâcsit de informaţii inutile, îmi explică Geroge. Omul-mlaştină culege informaţii de peste tot, de pe stradă, din vitrine, de la televizor, de la radio, de pe telefonul mobil sau de pe Ipod-ul său, de pe computer şi de pe Internet, de pe Facebook şi din ziare… Îm fiecare secundă aproape, omul-mlaştină se află în faţa unui ecran. El devine o sugativă informaţională, înghite tot, aspiră tot, se hrăneşte cu inutilitatea imaginilor şi a mesajelor primite. Creierele noastre devin nişte mlaştini, acesta este adevărul. Personal nu-mi simte creierul pe cale de-a deveni o mlaştină informaţională, dar tot ce spune George mi se pare interesant.
    – Iar natura unei mlaştini în ce constă? mă întreabă Geroge.
    – În faptul că stagnează.
    – Ia te uită! Bravo!”

    — Matei Vişniec, Dezordinea preventivă

    Like

 2. Daca cea mai mare problema ar fi atacurile teroriste, as fi foarte fericit. Dar vitezomanii/lipsa radarelor in civil fac de 1000 de ori mai multe victime. Oare cati din compatimitori respecta limita de 50 km/h.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: