• Best Of:

  • Archive

  • Advertisements

Batumi – Misterul de la malul Marii Negre

Batumi e o enigma infasurata intr-un mister, un amalgam de lux si opulenta amestecate, deloc subtil, cu imaginea vie a saraciei. Noul si vechiul coabiteaza in Batumi intr-un mod socant pentru vizitatorul care trece, in cateva minute, de la luxul si extravaganta cladirilor de pe esplanada Marii Negre, la saracia din cartierele vechi ale orasului.

page rich Batumi

Turistii bogati din Iran, Ajerbaijan, Rusia si Asia Centrala, veniti in Batumi pentru cazinouri, plaja, mare si distractie, coabiteaza, fara sa stie, cu locuitorii orasului. Unii locuiesc temporar in hoteluri luxoase, altii isi duc zilele grele la cateva strazi distanta in locuinte modeste.

Unii iau cine opulente in restaurante de la malul marii, altii isi cumpara putina mancare pe care si-o permit din piata. Nicaieri contrastul dintre cele doua stari nu mi-a parut mai mare si mai greu de inteles ca in Batumi.

page poor batumi

Am discutat indelung despre misterul reprezentat de modul in care orasul pare sa se dezvolte. De motivele pentru care se ridica atatea cladiri mamut, in atatea stiluri arhitectonice, de parca Batumi si intreaga Georgie ar fi in cautarea unei identitati, cautare in timpul careia tot imbraca haine bizare si nepotrivite, pana ce o va gasi pe cea care sa ii integreze cele doua fatete atat de diferite.

Am parcurs indelung promenada spectaculoasa de la malul marii, dupa care am pornit pe stradute tot mai inguste si obscure in cautarea adevaratei identitati a orasului vizitat. Pe drum am realizat ca adevarul este undeva la mijloc si ca, dupa inca vreo cativa ani de dezvoltare haotica, Batumi va sfarsi prin a-si construi o identitate proprie, ca se va crea un echilibru fin intre zgarie nori si casele modeste ale locuitorilor permanenti.

Cautand sa aflu secretul din spatele « miracolului Batumi » am gasit un articol din Washington Post care explica partial cauzele dezvoltarii masive si aparent haotice a orasului. Daca doriti sa aprofundati subiectul, articolul este aici .

Orasul in sine, desi pare ca abia acum isi cauta si creeaza propria identitate, are o lunga si tumultuoasa istorie. Construit in Cochida, locul de bastina a lui Aeetes si Medea, este si locul in care argonautii au mers pentru a gasi lana de aur, dar este si locul in care se banuieste ca ar fi trait faimoasele amazoane.

Medea si lana de aur troneaza, intr-o interpretare moderna, in una din pietele renovate ale orasului :

DSC_9662

Batumi a fost pe rand sub conducere greaca, romana, turca, rusa si, totodata, incepand cu 1901, a fost principal baza de operatiuni a atunci tanarului revolutionar Joseph Stalin, pe numele lui adevarat Ioseb Djugașvili. Calatorind in Georgia nu te poti elibera de senzatia ca aceasta istorie tumultuoasa si-a pus amprenta, in mod vizibil, pe locuitorii care zambesc prea putin, poate fiindca viata lor inca este o lupta constanta cu greutatile si lipsurile, asta in ciuda anilor trecuti in care s-au bucurat de o dezvoltare economica greu de egalat de alte tari europene.

page Batumi market

Recomand Batumi drept destinatie de vacanta tuturor tipurilor de calatori. De la cei pasionati de istorie si cultura, la cei in cautare de distractie, toti vor gasi suficiente motive sa revina in statiunea care, sunt convinsa, va intra curand in plina forta in circuitul turistic international. Va invit sa va bucurati de Batumi cat inca este original si exotic, necoplesit de hoarde de turisti ce cauta cu disperare placeri efemere si senzatii tari.

page batumi beach

Este unul din putinele locuri din Europa inca neinvadat de turistii tipici, nepoliticosi si aroganti, al caror unic scop in viata este sa se plimbe indelung prin oras cu pungi imense cu logo-urile a diverse firme de lux. Daca ajungeti acolo nu ratati o plimbare cu bicicletele inchiriate pe promenada imensa dotata cu piste de bicicleta si dedicati-va timp pentru a admira un apus deasupra Marii Negre, va fi o experienta de neuitat.

DSC_9724

Nu uitati sa incheiati seara cu o repriza de fotografii la fantana dansatoare.

batumi cover

Detalii despre cele 7 zile petrecute in Georgia gasiti AICI. Linkul catre albumul complet dedicat  orasului Batumi este ACESTA.

Advertisements

One Response

  1. […] A doua zi a calatoriei noastre georgiene am hotarat sa ii mai acordam Batumi-ului o jumatate de zi si de dimineata, nu foarte devreme, am pornit la plimbare prin oras. Impresii despre oras veti gasi pe larg in articolul dedicat orasului, AICI. […]

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: