• Best Of:

  • Archive

  • Advertisements

De-a lungul Greciei continentale – Meteora, Termopile, Delphi

Desi mie mi-e cel mai greu sa tin cont de sfatul asta, voi continua sa il dau oricui va fi dispus sa ma asculte/ citeasca. Nu plecati la drum lung, in vacanta, decat cu prieteni buni cu care aveti gusturi si inclinatii comune. Compatibilitatea verificata este cheia succesului unei vacante.

Fiindca noi am plecat in a doua parte a calatoriei in Grecia 12, mult peste limita maxima admisa pentru a asigura o buna intelegere si o atmosfera calma, au existat si momente de stres si nervi, exacerbate de oboseala si de deceptia pe care a reprezentat-o pe alocuri Grecia.

Olympic Beach - Meteora - Thermopilae - Delphi (courtesy of google maps)

Olympic Beach – Meteora – Thermopilae – Delphi (courtesy of google maps)

Dupa ce am coborat de pe Olimp si am facut o scurta incursiune pana la Platamonas si Paleo Pantelimonas, pe 23 iulie ne-am despartit de 5 parteneri de drum care se asociasera variantei scurte a traseului, iar restul de 12 am pornit catre Delphi cu escale in Meteora si Termopile.

Desi incarcata, aceasta zi a fost una dintre cele mai frumoase din Grecia, veti vedea imediat de ce.

Meteora este un loc absolut surprinzator. Oricate poze ai vedea pe net nu poti sa nu fii impresionat de formele de relief spectaculoase, impodobite cu adevarate bijuterii arhitectonice. Peisajul pare de-a dreptul nepamantean si fiecare manastire din varf de stanca este o comoara care merita explorata.

Din cele 24 de manastiri construite la meteora mai exista doar 6, toate vizitabile, insa nu cred ca exista o zi din saptamana cand sunt toate deschise. Cand am ajuns noi, intr-o zi de marti, manastirile Marele Meteor, Sfantul Stefan si Sf Treime erau inchise, asa ca le-am admirat doar din exterior.

Am vizitat, insa, alte 3 comori arhitectonice, care de care mai deosebita.

Vizitele noastre au inceput cu cea mai mica dintre manastiri, Sf. Nicolae Anapausas, care desi este asezata relativ mai jos decat celelalte si este cea mai mica, este absolut minunata. Privelistea de deasupra ei, de pe terasa pare desprinsa dintr-un vis.

DSC_6532

A urmat vizita la Sf Varlaam unde am descoperit si un mic muzeu si cea de la Sf Barbara, singura manastire de femei, unde am descoperit un colt de rai plin de flori pe creasta unei stanci inalte.

DSC_6550

Cele 6 comori ale Meteorei arata cam asa :

St. Nicholas Anapausas

St. Nicholas Anapausas

*

Rousanou

Rousanou

Varlaam

Varlaam

Holy Monastery of St. Stephen

Holy Monastery of St. Stephen

Monastery of the Holy Trinity

Monastery of the Holy Trinity

Great Meteoron

Great Meteoron

De la Kalambaka am pornit cu viteza catre Termopile prin mereu suprinzatorul peisaj montan grecesc, munti semeti, golasi, arsi de un soare neindurator. Ne-am mirat, din nou de saracia intalnita care destrama zi de zi imaginea idilica pe care o aveam despre Grecia.

Socul cel mare l-am avut abia cand am ajuns la Termopile doar pentru a descoperi un monument banal in locul in care ne asteptam sa gasim un obiectiv turistic veritabil si de ce nu, un sanctuar inchinat lui Leonidas, marele erou al grecilor.

DSC_6774

Se pare ca grecii prefera sa il puna pe Leonidas pe tricouri kitsch si au lasat complet neexploatat din punct de vedere turistic un loc cu un potential extraordinar. Dezamagiti si obositi dupa drumul obositor am pierdut ceva vreme in jurul monumentului (construit de americani!) discutand despre spartani si vietile/ mortile lor, dupa care am repornit la drum catre Delphi cu moralul scazut.

Ultima parte a drumului a fost parcursa print-o plantatie absolut uriasa de maslini inainte de urcusul final catre Delphi unde am descoperit cu incantare un orasel absolut idilic, un hotel cochet si stradute fotogenice pe care am ratacit pana tarziu dupa miezul noptii.

Delphi

Delphi

Pe principiul sandvisului, frumusetea din Meteora si cea din Delphi au atenuat dezamagirea simtita la Termopile asa ca dupa o zi plina si un drum de peste 350 de km am mers la somn rememorand partile frumoase si pregatind-ne pentru o doza zdravana de istorie in muzeul de arheologie si in sanctuarul de la Delphi.

Delphi snapshots and some people I love :)

Delphi snapshots and some people I love 🙂

A doua zi, in ciuda caldurii sufocante, am petrecut cateva ore in muzeu si printre ruinele pe care le puteti admira pe indelete in albumul de pe picasa, la sfarsitul articolului.

Abia spre pranz am pornit la drum catre Atena, unde am ajuns pe la ora 17 :00 si abia atunci am suferit marea dezamagire a vacantei, descoperind un oras murdar, periculos, saracacios si niste urmasi nu tocmai demni ai vechilor greci. Despre partea urata a povestii voi comenta cu alta ocazie. Deocamdata va las sa savurati partile frumoase ale vacantei cu ajutorul albumelor detaliate.

Meteora – Termopile – Delphi – pentru album clic AICI

Sanctuarul si muzeul de la Delphi – pentru album clic AICI

Tura de pe Olimp – pentru album clic AICI

Njoy !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: