• Best Of:

  • Archive

  • Advertisements

Salvează ciocârlia

Am crescut într-o familie de vânători şi  cînd eram mică nimic nu mă bucura mai tare decât să fiu luată la vânătoare ( motiv pentru a alerga prin pădure sub supravegherea tatei, indiferent de vreme, deşi ai mei mă lăsau acasă când nămeţii tindeau să fie mai mari decât mine). Am crescut obişnuită cu imaginea iepurilor şi fazanilor care cădeau victimă  pasiunii tatălui şi bunicului meu şi din cauza asta nu m-a şocat niciodată vânătoarea, copil fiind.

Da, recunosc, nu am fost genul de copil care nu vrea să mănânce carnea din farfurie fiindcă iubeşte animalele, copiii de la tara sunt mult mai practici în privinţa asta, iar pentru unii o astfel de mentalitate ar presupune un nivel de « lux » pe care clar nu şi-l permit.

Nu era cazul la noi, unde vănătoarea era un hobby, chiar unul practicat cu moderaţie, iar victimele lui ajungeau de fiecare data în farfurie, deşi:

Not religious but__

Au trecut multi ani de cînd bunicul a renunţat la puşcă, şi tot mulţi ani de când în lupta cu o banală insectă, înarmată cu un spray anti insecte am realizat că nu pot ucide nicio fiinţă, oricât de mica şi neînsemnată.  Aşa se face că este foarte posibil să fiu vazută încercand să « vânez » paienjeni ( de care mi-e frică rău), în aşa fel încât să nu îi ating, dar nici să nu îi ranesc, ci doar să îi evacuez pe fereastră. Inutil, ridicol, poate, însă nu pot face altfel, pur şi simplu nu pot.

Între Claudia copilul încântat să meargă la vânătoare fără să îi conştientizeze implicaţiile şi Claudia care nu poate să ucidă nici măcar o muscă stau multe lucruri. În primul rând mulţi ani, apoi multe carti şi documentare şi de la acele informaţii, multe gânduri şi mai ales o conştiinţă.

Consider că vânătoarea are un loc în natură, atâta timp cât reprezintă una din puţinele surse de hrană, sau are scopul de a ţine sub control numărul de animale care ameninţă ecosistemul, însa cele două situaţii pot fi controlate printr-o legislaţie sănătoasă, iar Romania este departe de a avea aşa ceva.

Romania, din păcate, este ţara în care bogaţii nu ştiu cum să îşi etaleze mai bine statutul aşa că se apucă de vânătoare, sau îşi petrec ore întregi din viaţă povestindu-le prietenilor, colegilor sau cunoscutilor despre casele lor mari şi menajerele lor incompetente ( o să vă povestesc despre asta într-o postare separată).

Romania este tara în care corupţii declară că au facut fapte de corupţie pentru a asigura un trai mai bun pentru familie. Un trai mai bun, aşa cum şi-l imaginează, probabil, o senatoare al cărei salariu de 5000 de lei pe luna nu îi ajunge nici să meargă la coafor.

În ţara asta defectă legea nu e lege, e o metodă elaborată de furt, un scut aurit pentru corupţi şi pentru bogătaşi plictisiţi şi frustraţi care nu mai ştiu cum să îşi etaleze bogaţia decât vânând azi ciocârlii, mâine cocoşi de munte, poimâine  cine ştie ce…

Nu pot să înţeleg cât de trist sau gol de dinăuntru trebuie să fii ca să poti să ucizi ciocârlii şi să spui că este un sport. Sau tigri, rinoceri, elefanţi sau cine ştie ce alte specii rare. Cum poţi să împuşti o girafă şi să te fotografiezi alături de leşul ei, zâmbind ?

Rebecca_Francis_tw_3269261b

Da, poate vi se pare ciudat, dar mi se pare la fel de grav să ucizi o girafă sau o ciocârlie. În fotografia de mai sus Rebecca Francis “onorează” viaţa animalului pe care tocmai l-a ucis.

Cum să dai o lege care legitimizează masacrul ca să îţi construieşti o viaţă mai bună pentru copiii tăi, pentru tine ?

Cu uşurinţă, cu zâmbetul pe buze, pare să fie răspunsul « autorităţilor » în materie de crimă care pun la cale o lege care să le permită vânătorilor să ucida cât vor, unde vor şi să plece acasă sau la ei in ţară ( unde nu au voie să facă aşa ceva) cu sute sau mii de ciocârlii ?

Nu ştiu câţi dintre voi ştiţi cum arată o ciocârlie, eu nu ştiam până acum câţiva ani, spre ruşinea mea. Mi-a aratat cineva într-o zi una şi m-am mirat foarte tare. Cum, vietatea aia atât de mică e faimoasa ciocârlie ?

Ciorcârlie (foto: joaquim antunes)

Ciorcârlie (foto: joaquim antunes)

Da, e cât o vrabie o ciocârlie, îţi încap trei ciocârlii odată în palmă, dar italienii o consideră o super delicatesă aşa că au uns bine « autorităţi » cu familii numeroase ( sau doar cu stiluri de viaţă greu de explicat în moneda noastră naţională) care au pus la cale o lege pe masura poftei lor pentru crimă în general şi ciocârlii în special.

Ce putem face  ca să oprim barbaria ? Pai întâi ne informăm, apoi semnăm petiţia şi scriem cât mai mult despre ciocârlii şi cântecul lor care nu trebuie să devină încă o lacrimă pe obrazul unei lumi specializate în masacre.

Societatea Ornitologica Romana a lansat o campanie care trebuie să ajungă la cât mai mulţi oameni, găsiti detalii aici : http://salveazaciocarlia.ro/semneaza-petitia/

Petiţia poate fi semnată aici :  http://www.petitieonline.com/opreste_barbaria_salveaza_ciocarlia

Probabil că foarte mulţi dintre voi nu cred în petiţii, eu cred ca ele pot face o diferenţă dacă sunt lansate de organizaţii serioase şi susţinute în faţa autorităţilor, iar SOR este o astfel de organizaţie.

Cred că toţi sau aproape toţi visăm la o Românie în care pungile să nu mai fie mai multe decât florile pe câmpuri, în care fotografii să nu se teamă să dezvaluie locurile în care surprind animale sălbatice sau păsari de teamă că braconierii, sau şi mai rău, vânătorii cu autorizaţii vor folosi informaţia pentru a merge să le masacreze.

O ţară în care cei bogaţi să înteleagă că cel mai nobil şi elegant « sport » este cel în care îşi dedică timpul şi resursele ajutându-şi semenii care au nevoie de ajutor.

Suntem departe, ştiu, dar hai să facem noi primii paşi şi poate îl vor face şi ei, din inerţie sau de ruşine. Hai să facem un trend din decenţă, omenie şi bun simţ, poate vom fi destul de multi cât să îl facem la modă şi să îi facem să îşi dorească să ne urmeze exemplul.

 

Advertisements

One Response

  1. E o specie pecare totusi mi-ar place s-o vanez: politicienii. Dar ii vaneaza DNA-ul.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: